Tapiolan uimahallin peruskorjaus on ainoa järkevä ratkaisu

Tapiolan uimahallin peruskorjaus ja laajennus nytkähti jälleen 2.5. yhden askeleen eteenpäin. Hyväksyimme Espoon kaupunginhallituksessa uimahallin hankesuunnitelman yksimielisesti, ja se etenee valtuuston käsiteltäväksi 16.5. Hallin korjaus ja laajennus on tarkoitus tehdä niin, että hallin ulkonäkö noudattaa sen alkuperäistä ilmettä.


Päätös oli samaan aikaan sekä vaikea että helppo. Vaikea siksi, että vanhan uimahallin korjaaminen on kovin kallista - kalliimpaa kuin uuden rakentaminen, ja talouden näkymät ovat tällä hetkellä hyvin sameat. Tapiolan uimahallin korjauksen kustannusarvio on 42-46 milj. euroa, kun esim. Matinkylän uusi uimahalli maksoi 33 milj. Uuden hallin - ja sikäli kuntalaisille paremmat palvelut - voisi siis saada halvemmalla kuin mitä vanhan hallin kunnostus maksaa.


Lopulta kuitenkin päätös oli sikäli helppo, että hallin korjaaminen vanhan ilmeen mukaisesti on ainoa järkevä ratkaisu. Tapiolan uimahalli on suojeltu rakennustaiteellisesti arvokkaana rakennuksena, ja se on oleellinen osa Tapiolan kulttuuriympäristöä ja kaupunkikuvaa.


Lisäksi korjaaminen on sittenkin myös talouden näkökulmasta parempi ratkaisu kuin uuden hallin rakentaminen. Vaikka Tapiolaan olisi tehty uusi halli jonnekin muualle, olisi vanha halli kuitenkin pitänyt kunnostaa johonkin muuhun käyttöön, eikä muita käyttötarkoituksia vanhalle hallille ole helppo keksiä. Ja silloin kuluja olisi tullut sekä uuden hallin rakentamisesta että vanhan korjaus- ja muutostöistä, eli yhteenlaskettuna enemmän kuin vanhan hallin korjaamisesta.


Päätöksentekijän näkökulmasta ei ole ikinä mukavaa joutua tekemään päätöksiä ns. selkä seinää vasten, kuten tässä(kin) tapauksessa jouduttiin tekemään. Siitä huolimatta olen todella iloinen, jos myös valtuusto hyväksyy ratkaisun ja hanke etenee. Tapiolaan tarvitaan uimahalli, eikä hallin seisottamista tyhjillään pidä enää yhtään venyttää. (Halli on ollut pois käytöstä v. 2016 asti.)


Uinti ja vesijuoksu ovat erittäin hyviä, kaikenikäisille ja kaikenkuntoisille sopivia liikuntamuotoja. Siksi uimahallit ovat erityisen tärkeitä liikuntapaikkoja, joilla on merkittävä rooli terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Ja onneksi kävijöitä riittää!


P.S. Fun fact: Toimin nuorempana opintojen ohella uimaopettajana ja vauva- ja perheuintiohjaajana. Sitä varten suorittamani koulutuksen hengenpelastusosuus suoritettiin Tapiolan uimahallissa. Silloin piti mm. sukeltaa syvään päätyyn (3,8 m) - hieman samanlainen olo on nytkin.