Helmet-lukuhaaste 2020 paketissa - politiikkaa, erikoisia ihmisiä, yllättäjiä ja paljon muuta

Vuosi 2020 oli jälleen hyvä ”lukuvuosi”, jota ohjasi osaltaan Helmet-kirjastojen mainio lukuhaaste, jossa on annettu 50 kategoriaa, joiden perusteella luettavat kirjat valitaan. Haasteen paras puoli on se, että tulee luettua myös sellaisia kirjoja, joihin muuten tuskin tarttuisi.

Vuoden 2020 haaste jäi minulta muutaman kirjan verran vajaaksi, mutta yli 40 kirjaa ehdin kuitenkin viime vuonnakin nautiskella. Ihan kaikista kirjoista en tänä vuonna jaksa ruveta selostusta kirjoittamaan, vaan teen muutamia nostoja, jotka sopivat vuoden 2020 teemoihin yleisemminkin.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit olivat yksi vuoden seuratuimmista tapahtumista myös Suomessa. Jos jenkkien elämänmenoa ja ajatuksenjuoksua haluaa ymmärtää paremmin, niin esimerkiksi Tara Westoverin Opintiellä on aika uskomaton tarina. Vielä suoremmin vaaleihin liittyvänä kirjana suosittelen sosiaalipsykologi Jonathan Haidtin The Righteous Mind. Why Good People Are Divided by Politics and Religion -kirjaa. Kirjassa käsitellään moraalin, politiikan ja uskonnon suhdetta, ja selitetään mm. sitä, miksi konservatiivit ja liberaalit puhuvat niin kuin puhuvat, ja miksi meillä on niin erilaisia käsityksiä siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. ”Morality binds and blinds.”

Yritin ymmärtää maailmaa paremmin myös lukemalla Stephen Hawkingin Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin. En ole varma sainko (lue: ymmärsinkö) vastauksia ainakaan kaikkiin maailmaa askarruttaviin suuriin kysymyksiin, kuten Onko Jumala olemassa?, Kuinka kaikki alkoi?, Pystymmekö ennustamaan tulevaisuutta? tai Päihittääkö tekoäly meidät?, mutta eivät Hawkingin jutut ihan omissa sfääreissäänkään menneet.

Erikoisia ja/tai poikkeuksellisia ihmisiä käsitteleviä kirjoja sattui lukulistalle tänä vuonna useita, mm. Markus Hotakaisen Neroja vai mielipuolia, Ari Turusen Mulkerot: Patsaalle korotettujen suurmiesten elämäkertoja ja Milla Peltosen Erakot: Omitakeisten suomalaisten elämäntarinoita. Omalla tavallaan ihan viihdyttäviä kaikki.

Kategoriassa ”saamelaisen kirjailijan kirjoittama kirja” luin Inga Maggan Varjonyrkkeilijän. Yksi kirjan päähenkilöistä on karismaattinen ja manipuloiva nyrkkeilyvalmentaja. Viime vuosina lehdissä olleet kauhujutut valmentajista, jotka ovat käyttäneet asemaansa väärin tai käyttäytyneet muuten valmentajalle sopimattomasti yhdistyivät vahvasti tähän (sinänsä aika surulliseen) lukukokemukseen.

Joistakin kirjoista olen kertonut erikseen jo vuoden mittaan, kuten postauksessani siitä, että kannattaa välillä lukea muiden kuin eurooppalaisten tai yhdysvaltalaisten kirjailijoiden kirjoittamia kirjoja. Itselläni mukana olivat tänä vuonna ainakin Eka Kurniawanin Kauneus on kirous, Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys ja Petina Gappahin The Book of Memory, joista lisää tässä postauksessa: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10157958075073978&id=772303977

Myös Erkki Liikasen ”Olin joukon nuorin” -kirjasta on oma postauksensa täällä: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10157899295003978&id=772303977

Vuoden 2019 lukuhaasteen kirjojen ”arviot” ovat luettavissa tästä postauksesta, jos joku haluaa vielä niihin palata: https://www.facebook.com/2188195044730401/posts/2514078795475356/

Helmet-lukuhaasteesta on luonnollisesti ilmestynyt jo vuoden 2021 kategorialista, ks. https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Vinkit/Helmetlukuhaaste_2021(218169).

Itselläni uusi lukuvuosi lähti liikkeelle Rutger Bregmanin Hyvän historia: Ihmiskunta uudessa valossa -kirjalla ja Riku Keski-Rauskan Ilkka Suomisesta kirjoittamalla Sinä osaat, sinä pystyt -historiateoksella. Varsin onnistunut startti!

Lukemisen iloa kaikille myös vuonna 2021!