Valtuustokysymys mailapelihallien tilanteesta Tapiolassa

Jätimme Espoon kaupunginvaltuuston kokouksessa 25.10.2021 yhdessä Meri Löyttyniemen kanssa valtuustokysymyksen mailapelihallien tilanteesta Tapiolassa.

Valtuustokysymys: Mailapelihallien tilanne Tapiolassa

Valtuustokysymyksemme koskee mailapelien harrastamisen ja seurojen pitkäjänteisen toiminnan edellytysten turvaamista Tapiolassa ja laajemmin Espoossa kestävällä ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Mailapelit ovat erittäin suosittuja espoolaisten keskuudessa, ja erityisesti tenniksen ja padelin harrastajamäärät ovat kasvaneet viime vuosina.

Me allekirjoittaneet kysymme:

* Miten taataan espoolaisten mailapeliseurojen toimintaedellytykset Suur-Tapiolan alueella ekologisesti ja taloudellisesti kestävästi?
* Tuleeko kaupunki jatkamaan Tapiolan Tennispuiston vuokrasopimusta siihen asti, että korvaava mailapelihalli valmistuu?

Taustaa:

Tapiolan Tennispuiston (7 sisäkenttää, 4 ulkokenttää, os. Tuulikuja 1) nykyinen tontinvuokrasopimus kaupungin kanssa on voimassa 2023 saakka. Käyttäjiä tälle hyvässä kunnossa olevalle hallille riittää, sillä tenniksen harrastajamäärät ja kaupunkimme asukasluku ovat kasvusuunnassa. Ekologisesta, toiminnallisesta ja taloudellisesta näkökulmasta katsoen jatkoaika Tapiolan Tennispuistolle on perusteltu, sillä korvaavaa hallia ei ole vielä näköpiirissä.

Tapiolan urheilupuiston kaava hyväksyttiin keväällä 2021 valtuustossa ja se pitää sisällään kokonaisvaltaisen ja hiilineutraalin suunnitelman jalkapallostadionista, uusista ulkokentistä jalkapalloon, koripalloon ja padeliin, asuintaloista ja hotellista sekä uudesta mailapelihallista. Valitusprosessin takia urheilupuiston suunnittelu on toistaiseksi pysähdyksissä. Tapiolan urheilupuistoon kaavaillun mailapelihallihankkeen takana on kuuden urheiluseuran yhteinen aloite Espoon kaupungille. Mukana ovat neljä tennisseuraa (Tapiolan Tennis ry TaTe, HLK Espoo ry, Break Point ry ja Aalto Tennis ry), sulkapalloseura Tapion Sulka ry ja squashseura Espoo Squash Racket Club ry ESRC. Urheiluseurojen yhteisen mailapelihallihankkeen etuina ovat toiminnan monipuolisuus, käyttäjät vuorokauden eri tunneille ja maltillinen kustannustaso.

Seurojen pitää suunnitella toimintaansa pitkäjänteisesti, joten kaupungin suunnalta tarvitaan näköalaa tuleviin vuosiin. Varmuus korvaavan mailapelihallin valmistumisesta Tapiolan urheilupuistossa käyttövalmiiksi olisi tärkeää ennen kuin Tennispuiston vuokrasopimus irtisanotaan.

Positiivista on, että mailapeliolosuhteita kehitetään muuallakin kuin Tapiolan urheilupuistossa. Tapiolan golf-kentän viereen on annettu suunnitteluvaraus yksityiselle tennis- ja padelhallille Laajalahden Turvesuolle ("Rose Garden"). Lisäksi kaupunki on valinnut toteuttajat uusille padel-kentille Toppelundiin, Martinniittyyn, Nuottatielle ja Puolarmaariin. Sen sijaan mm. teatteritilahanke ja Keran uudistaminen vähentävät kenttien määrää pidemmällä tähtäimellä.

Tapiolan Tennispuiston säilyttämistä ja urheilupuiston uutta mailapelihallia puoltaa seurojen toiminnan varmistaminen, urheilupuiston monipuolisuus sekä mailapeliharrastuksen jatkuvuus metroaseman läheisyydessä ja hyvien julkisten liikenneyhteyksien äärellä.

Meri Löyttyniemi (vihr.) ja Mervi Katainen (kok.)