Setä Arkadia – herätys 2010-luvulle!

Timo Haapala kirjoitti 2.12. Ilta-Sanomiin pakinan otsikolla ”Setä Arkadia: Kataisten perhepaluupaketti EU:sta on selvä – Mervi nimitetään eduskuntaan ja Jyrki Sitran pomoksi”.

Ajattelin ensin jättää kirjoituksen omaan arvoonsa. Yleisin ehdokkaana saamani neuvo on ollut, että toimittajien tekstejä ei kannata arvioida kriittisesti. Siinä kuulemma häviää aina, toimittaja rankaisee. Ja tulee helposti leimatuksi huumorintajuttomaksi ja herkkähipiäiseksi, jos ei kestä itseensä kohdistuvaa arvostelua. Ovat varmasti oikeassa.

Minulle ei kuitenkaan ole luonteenomaista olla hiljaa, joten kerron nyt kuitenkin mielipiteeni parista pakinan kohdasta.

Haapala kirjoitti mm. näin: ”Kataisten perhepakettiin kuuluu myös se, että Mervi-rouva nimitetään kansanedustajaksi huhtikuun vaaleissa Uudenmaan vaalipiiristä.” Kaikkea sitä kuulee. Olen ollut mukana politiikassa ja Kokoomus-toiminnassa – omassa vaalipirissäni Uudellamaalla – jo kauan ennen kuin olin edes tavannut Jyrkiä. On kummallista, että vielä 2010-luvun Suomessa joku ajattelee niin, että menetin oikeuteni osallistua poliittiseen toimintaan siinä vaiheessa, kun menin naimisiin. Ei uskoisi maassa, jossa tehtiin maailman edistyksellisin eduskuntauudistus vuonna 1906.

Toiseksi, kansanedustajaksi ei nimitetä ketään. Kansanedustajaksi tullaan valituksi, kun riittävä määrä vaaleissa itsenäisesti päätöksensä tekeviä ihmisiä antaa luottamuksen äänellään. On todella surullista ja ylimielistä, että toimittaja ajattelee ihmisten äänestävän ilman omaa harkintaa ylhäältä ohjattuina. Ei varmasti. Omissa tukijoissani on ihmisiä eri elämänvaiheista: mukana on koulu-, opiskelu- ja työkavereita, järjestötuttuja ja pelikavereita jalkapallon, sählyn ja tenniksen parista. He ovat mukana ihan omasta tahdostaan, eivät politbyroon määrääminä.

Myös Haapalan kommentti minuun ja Elina Lepomäkeen liittyen (”- - väliin rouvien taistelussa ei ole syytä mennä”) oli omituinen. Ei minun ja Elinan välillä ole mitään taistelua. Mehän olemme samalla listalla – siis samalla puolella! Elina ei ole minulle vastustaja, vaan teen erittäin mielelläni Elinan kanssa kampanjaa yhdessä, kuten kaikkien muidenkin kokoomusehdokkaiden. Mitä paremmin Elina ja koko lista menestyy, sitä paremmat ovat myös minun menestysmahdollisuuteni tulla valituksi kansanedustajaksi. Niin toimii suomalainen vaalijärjestelmä.

Nyt Haapala herätys 2010-luvulle! Ellet sitten halua laadukkaan ja hyvän journalismin ja pakinoitsemisen sijaan olla ihan vain ilkeä. Jos taas haluat tutustua ”Mervi-rouvaan”, lähden mieluusti lasilliselle vaikkapa mainitsemaasi espoolaiseen oluttupaan.

Ja muille (ja toki Haapalallekin): Tervetuloa mukaan kampanjatiimiini! Meillä on ihan huipputiimi kasassa jo nyt – ja mukaan mahtuu! Teemme kampanjaa hyvällä filiksellä, eteenpäin katsoen ja asiaa puhuen. Politiikan ei ole pakko olla ilkeilyä. Se voi, ja sen pitää olla, tulevaisuuden rakentamista intohimolla ja hyvällä mielellä. Vaalit ovat ihmisen parasta aikaa!